La nacra, Pinna Nobilis, l'espècie amenaçada que serà la protagonista de l'esdeveniment.
La nacra, Pinna Nobilis, l'espècie amenaçada que serà la protagonista de l'esdeveniment.

Aquest dijous 26 d’octubre el centre cultural Blasco Ibáñez de Montcada acollirà, a les 19 hores, l’estrena d’un documental sobre la nacra, una espècie que habita al Mediterrani i es troba en perill d’extinció.

Amb motiu del dia internacional contra el canvi climàtic, la regidoria de Medi Ambient prepara una jornada de conscienciació per a tots els públics amb la projecció d’este reportatge.

L’acció humana està darrere del canvi climàtic, científics i ambientalistes estan d’acord. Les nostres accions tenen efectes immediats, com el fet que cada any la mar està més calenta i els incendis són més virulents. Però més enllà del visible, el canvi climàtic juntament amb els éssers humans provoquem conseqüències greus en el medi marí. Espècies que viuen en les nostres mars i oceans es veuen amenaçades per la sobrepesca o el canvi de les condicions de l’aigua per abocaments.

Un projecte europeu dut a terme per diverses universitats de la conca mediterrània, entre elles la Universitat Catòlica de València i la Universitat d’Alacant, juntament amb el CSIC, ha demostrat que existeix al Mediterrani una espècie de mol·lusc, pinna nobilis, coneguda com nacra, la població del qual s’ha vist dràsticament reduïda des de 2016. Segons llança este estudi, una pandèmia similar a la del coronavirus però en el fons marí va afectar greument este animal, que ja es cataloga com a espècie en perill d’extinció.

La mar Mediterrània és la llar de milers d’éssers vius i és labor de tots protegir-lo. Des de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Montcada es busca conscienciar, posar el focus en espècies autòctones i mostrar com la comunitat científica treballa per la seua salvaguarda. «És important que l’Ajuntament done visibilitat a aquesta mena de lluites tan importants que abandera el segle XXI. No cal deixar passar cap oportunitat de conscienciar i formar a la ciutadania del carrer perquè puguen adherir-se a causes com aquesta que busquen preservar i millorar el nostre entorn i biodiversitat local», explica Valentina Cortegoso, regidora de Medi Ambient.